Pot ser trobis més informació aquí: Río Segre (cast).
Source: "Informació general — Regidories d’Urbanisme, Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta i d’Habitatge i Transició Ecològica – La Paeria – Ajuntament de Lleida" from urbanisme.paeria.cat.
Naixement: Vessant septentrional del pic del Segre, al circ de la Culassa, a la Cerdenya francesa.
Longitud: 265km
Desembocadura: Al riu Ebre, a l'alçada de Mequinensa.
Règim fluvial: Riu mediterrani nival de trancisió nivo-pluvial.
Embassaments: Escales, Canelles, Santa Ana, Talarn, Terradets, Camarasa, Oliana, Rialb.
Canals: Aragó-Catalunya, Pinyana, Urgell, auxiliar Urgell, Segarra-Garrigues.
Descripció
La conca del riu Segre, amb una superfície de 21.922km² (744.277,3ha), és la més gran i important de Catalunya. Abasta també territori francès (452km²) i andorrà (445km²).
La conca del Segre està formada per la capçalera (Pirineu oriental), el tram de pre-pirineu, i el tram de depressió central catalana (la plana de Lleida), la qual constitueix l’extrem oriental de la Depressió de l’Ebre.
El riu Segre neix a una cota entre 2.400 i 2.500 m, al Circ de la Culassa, situat a la vessant septentrional del Pic del Segre (2.844 m), al terme municipal de Lló (Alta Cerdanya Francesa). Per tant, es tracta d’un riu amb vocació atlàntica que entra a Espanya per l’enclavament de Llívia (Girona) i, després de tornar a passar per territori francès, entra per Puigcerdà amb un cabal d’uns 7m³/s.
Seguidament, i havent travessat el congost de Martinet, el riu arriba a La Seu d’Urgell, on rep les aigües del riu Valira procedent d’Andorra. En aquest punt, el cabal creix fins a uns 22m³/s.
Direcció al Pla de Sant Tirs, el Segre travessa el congost de Trespons i les grans serres transversals: la serra d’Ares i el Montsec de Tost. S’endinsa en el congost dels Esplovins fins arribar a Organyà amb un cabal de 30m³/s.
Riu avall, abans d’arribar a Coll de Nargó, el Segre s’atura a l’embassament d’Oliana, el qual té una capacitat de 101,1hm³. Més avall de la presa i havent passat el poble d’Oliana, es torna a aturar a l’embassament de Rialb, amb una capacitat de 403,6hm³.
Aigües avall, el Segre travessa els pobles de Ponts i Artesa de Segre. Abans d’arribar a Camarassa rep les aigües fredes i cristal·lines del Noguera Pallaresa, amb un cabal mitjà de 20m³/s.
Abans d’arribar a Balaguer, el riu torna a veure’s frenat per l’embassament de Sant Llorenç de Montgai, i tot seguit s’endinsa a la comarca de Segrià, on rep les aigües del Noguera Ribagorçana, el qual aporta un cabal de 15m³/s.
El Segre arriba a la ciutat de Lleida amb un cabal aproximat d’uns 65m³/s, la major part del qual es deriva cap al canal de Serós a través de la presa de la Mitjana.
En el Baix Segrià, el riu passa per Torres de Segre i Serós, i rep, per una banda l’aigua de retorn de la central de Serós, i per l’altra, l’entrada del riu Cinca. Aquestes dues aportacions fan créixer el cabal del riu fins a uns 200m³/s, i és a la població de Mequinensa on el Segre desemboca al riu Ebre, a la cua del pantà de Ribaroja.
A més dels principals rius anomenats anteriorment, al Segre també hi desemboquen, per la vessant dreta, els rius Carol (30km), Valira (44km), i Rialp (30km), i per la vessant esquerra i amb menys aportació de cabal, els rius La Vansa (18km), Llobregós (41km), Cervera (67km), Sió (67km) i Corp (73km)
Des del naixement fins a la desembocadura a l'Ebre:
Per la dreta:
Per l'esquerra: