Pàgina actualitzada el 30.01.2024
Els comunals hi són des de sempre, des de que hi ha pobles als Pirineus.
Quan els avis eren joves, encara estava en ús el «fer cumó» (o també «fer comú»). Les famílies del poble dedicaven hores (proporcionalment a la seva força econòmica) per a cuidar i millorar els béns comuns: les terres, els pobles, els camins, etc., pràctica ara a càrrec dels ajuntaments.
El poble abans era una família al·largada.
Com ara es pot reintroduir una pràctica comunitària? Cal mirar cap al pasat per aprendere de les pràctiques precapitalistes. Recuperar/Recrear el sentit de comunitat.
«Abans el poble es gestionava entre totes les cases a través d'una institució que s'ha perdut, que és fer cumó (al Pallars Sobirà diuen fer comú). Aquí la gent s'agrupaven en cases, tots de casa tal, de casa qual (i encara segueix així), i totes aquestes cases, gestionaven el poble. S'aportava una persona de cada casa, normalment un home, i es feien treballs de manteniment, es feien camins, s'arreglaven carrers, les fonts, s'havien de gestionar els safareigs... Amb el despoblament, ja no hi ha ningú per fer cumó i arriba l'administració amb un organigrama polític per a la gestió d'aquests espais, com l'Ajuntament. és a dir, la gent s'ha deixat la seva sobirania, perd aquesta capacitat de col·lectivitzar les coses que interessen al poble, perquè son altres temps... a més, les "lleis" que s'apliquen en aquests pobles tan petits porten unes dinàmiques urbanes. Llavors, desapareix el cumó, hi ha una inadaptació de les lleis que regeixen el conjunt del Catalunya, el conjunt de l'estat, perquè no s'adapten, no estan pensades per les realitats rurals. Jo crec que aquí és una de les claus del despoblament, no pots viure en un poble amb una idiosincràsia o amb un context legal urbà. Llavors, el relat rural ha desaparegut.» (Laia Singla, La Plana de Mont-ros)
»Quan va marxar la gent dels pobles ja no havia ningú per fer cumó. Ara la feina que es feia des del poble la fa l'Ajuntament que de tant en tant contracta una empresa que et faci els carrers o contracta la brigada, els municipis tenen una brigada, i fan-hi aquestes coses. El territori ja no hogestiona la gent, el gestiona l'administració, i això també ho trobo molt interessant, com s'ha perdut...» (Laia Singla, Museu Hidroelèctric de Capdella)